Yerba Mate

   Yerba mate (ilex paraguariensis) to inaczej ostrokrzew paragwajski, wiecznie zielona roślina z rodziny ostrokrzewów. Rośnie dziko w Ameryce Południowej między równoleżnikami 10° i 30°, czyli w Argentynie, Chile, Peru, Brazylii i Paragwaju, gdzie plantacje są największe. Jako pierwsi zaczęli ją spożywać Indianie Guaraní.

    Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, zwiększa koncentrację, czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne, balansuje układ nerwowy, przywraca młodzieńczy kolor włosów, opóżŸnia starzenie się, niweluje zmęczenie, pobudza umysł, odchudza, wzmaga siły, zmniejsza stres i zwalcza bezsenność.

Ma właściwości stymulujące, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę – czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt. 

Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe.

Kawa wypłukuje z organizmu różne minerały, m.in. magnez. Yerba mate ich dostarcza.

Aktywna substancja yerba mate nazywa się mateina . Jest to odmiana kofeiny.

Yerba Mate Zielona

    Ostrokrzew paragwajski-zawiera dużą ilość kofeiny i bogaty zestaw minerałów. Działa orzeźwiająco i pobudzająco. Hamuje apetyt , wspomaga odchudzanie .

cena 5.20 / 100 g